Wat is een boxspringcombinatie en welke voordelen hebben ze?

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk, weinig slaap is immers niet goed voor je. Studies hebben aangetoond dat te weinig slapen niet goed is voor je lichaam en geest. Je wordt er onder andere erg hongerig van, het is niet goed voor je huid en het kan stress opleveren. Één van de belangrijkste factoren voor een goede nachtrust is een goed en comfortabel bed, mede hierom zijn boxsprings ontzettend populair over de hele wereld en willen veel mensen een boxspring kopen.

Wat is het en hoe is het ontstaan?

Een boxspring is een matras met vering gecombineerd met een onderstel met vering, mede door het hoge comfortniveau en uitstekende ventilatie van boxsprings worden ze veel gebruikt in hotels. De eerste vormen van een boxspring kunnen we terugvinden in de 19e eeuw, toen springbedden waren uitgevonden. Deze springbedden zouden uiteindelijk uitgroeien tot het spiraalveer bed. Door deze bedden te combineren met binnenveringsmatrassen ontstonden de eerste dubbel verende combinaties. Door deze matrassen dan weer te combineren met een stalen of houten frame ontstonden de eerste boxsprings, wat letterlijk doos met veren betekent.

Waaruit is een boxspringcombinatie opgebouwd?

We spreken van een boxspringcombinatie als het is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • De boxspring: Zoals als eerder aangegeven is de boxspring zelf een stalen of houten bak met een bedbodem van springveren. Deze springveren zijn bonellveren of pocketveren. Bij een bedbodem met pocketveren zijn alle veren los van elkaar in kleine zakjes verpakt, waardoor ze afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Bij een bodem met bonellveren heb je een lang spiraaldraad die in de vorm van de boxspring in meerdere lagen van links naar rechts loopt. Boxsprings kunnen ook voorzien zijn van een elektrisch verstelbare bodem waarmee je zowel het hoofd- en voeteneind naar wens kan instellen.
  • Het matras: Het matras komt bovenop de boxspring te liggen en zorgt voor de ondersteuning van het lichaam. Standaard worden er matrassen met pocketvering gebruikt, die voorzien zijn van verschillende afdeklagen zoals latex, koudschuim of traagschuim. afhankelijk van het gewicht, lengte en type slaper zijn er verschillende hardheden waaruit je kan kiezen.

Je hebt bij boxsprings ook enkele mogelijkheden waaruit je kan kiezen, waaronder:

  • De topper: Dit is een dun matras (5 tot 20cm) dat je bovenop je gewone matras kan leggen. Toppers worden ook wel topmatrassen genoemd. De voornaamste reden waarvoor je een topper kan aanschaffen is omdat het comfort hiermee omhoog gaat. Toppers zijn ook beschikbaar met een ‘split’, dit is een snede in het midden van de topper waardoor je bij elektrische boxspring de linker- en rechterkant los van elkaar kunt bewegen.
  • Hoofd- en voetbord: Hiermee geef je de boxspring en heel eigen karakter en uiterlijk. Hier kan je er goed voor zorgen dat de boxspring naadloos in je interieur past, aangezien er ontzettend veel materialen en kleuren zijn waaruit je kan kiezen.

De voordelen van boxsprings

Waarom is een boxspring nou zo populair? Dat komt omdat het veel voordelen heeft. De opbouw van een boxspring zorgt namelijk voor een zeer comfortabel ligcomfort, je kan het namelijk zelf naar wensen bepalen. Ook hebben boxsprings een zeer goede ventilatie. Kwalitatief goede boxsprings zijn wel erg prijzig, maar daarentegen hebben ze een lange levensduur en is een goede nachtrust onbetaalbaar. Ook door de hoge instaphoogte is het makkelijker in- en uitstappen, zeker voor mensen met fysieke klachten. De mogelijkheid van een elektrisch verstelbare bodem spreken ook veel mensen aan.