Een onderhoudsvrije tuin?

Wil je een onderhoudsvrije tuin aanleggen? Dan moeten we je helaas teleurstellen, want een onderhoudsvrije tuin die bestaat niet. Iedere tuin heeft zijn onderhoud nodig. Zelfs wanneer de tuin alleen maar uit enkel bestrating bestaat. Dan kun je last krijgen van een groene aanslag, verzakkingen en tussen de tegels kan onkruid groeien. Daarom spreken wij liever over een onderhoudsvriendelijke tuin. In deze blog leggen we je graag uit hoe je zo’n tuin aan kunt leggen.

Hou het overzichtelijk

Bij een onderhoudsvriendelijke tuin is de indeling eenvoudig en overzichtelijk. Een derde van de tuin bestaat vaak uit bestrating of grind en de rest is groen. In dit soort tuinen vind je vaak weinig aparte hoekjes, waardoor het heel eenvoudig te onderhouden is. Ook kun wordt er vaak gebruik gemaakt van hele grote plantenpotten in plaats van een heleboel kleine, omdat dit ook weer veel meer onderhoud vergt.

Soorten beplanting

Om het onderhouden van je tuin zo eenvoudig mogelijk te houden is het slim om niet te kiezen voor teveel soorten planten. Iedere plant heeft weer een ander soort onderhoud nodig. Dus hoe meer soorten planten je hebt, hoe meer onderhoud je zal moeten uitvoeren. Hou het daarom simpel en kies voor 2 tot 3 soorten. Een bijkomend voordeel is dat een tuin met niet al teveel soorten planten geeft rust en kan evengoed een mooie uitstraling hebben.

Groen gazon

Wil je graag een strak gazon? Realiseer je dan wel dat een gazon veel onderhoud vergt. Je moet niet alleen maaien, ook verticuteren, bemesten en bekalken en dan ook nog eens in het juiste seizoen. Een alternatief kan een kunstgrasmat zijn. Wist je dat deze vandaag de dag bijna niet meer van echt te onderscheiden zijn. Wil je toch liever voor een echte grasmat gaan? Dan kan het onderhoud aan het gazon uitbesteed worden aan een hovenier.

Boomsoorten

Wil je graag bomen in je tuin? Ook dat is mogelijk met een onderhoudsvriendelijke tuin. Kies dan voor bomen die groen blijven, zo voorkom dat je in het najaar bladeren moet gaan harken. Ook heb je bomen die weer sneller groeien dan andere bomen. Dit betekent dat je veel werk zult hebben aan het snoeien ervan. Verdiep je daarom goed in de boom die je wilt kopen of laat je informeren door een hovenier.

Liever genieten?

Zie je het onderhouden van je tuin toch niet zitten? Maar wil je wel heel graag genieten van een mooie tuin het hele jaar door? Neem dan vrijblijvend contact op met Johnkoomen.nl. Met de jarenlange ervaring en brede kennis op het gebied van tuinen helpen ze je graag met het ontwerp van je onderhoudsvriendelijke tuin. Maar ook kun je ze inschakelen voor het onderhouden ervan.