Bereid je tuin voor op de winter

De herfst is de ideale maand om de tuin alvast voor te bereiden op de komend winter. Het voordeel is dat in deze tijd van het jaar de grond nog niet bevroren is, waardoor het werken in de tuin nog gemakkelijk gaat. Daarnaast kun je vaak nog genieten van een heerlijke najaarszon, waardoor het werken in de tuin absoluut geen straf is. In deze blog lees je welke voorbereidingen je moet treffen om je tuin voor te bereiden op de winter.

Planten en bomen

In de herfst beginnen een aantal planten uit zichzelf met de voorbereiding op de winter. Ze laten bijvoorbeeld hun bladeren vallen of maken een antivries stof aan om hun bladeren of naalden juist te beschermen tegen de kou. Wanneer je planten hun bladeren laten vallen dan is het verstandig om deze gewoon te laten liggen. De bladeren op de grond dienen namelijk ook als bescherming voor de planten. De enige bladeren die je weg mag halen zijn die van je gazon, omdat deze slecht zijn voor je gras. Verder verschilt het per plant en boom wanneer je deze mag snoeien. Een buxus snoei je bijvoorbeeld twee keer in het jaar, namelijk in mei en oktober. Dus let goed op wat je wel of niet hoeft te snoeien in november. Voor het snoeien heb je tot slot een scherpe snoeischaar nodig en deze moet je tijdens het snoeien ook regelmatig schoonmaken.

Gazon

Het gras in de tuin moet regelmatig worden gemaaid. Daarbij is het belangrijk dat je het in de zomermaanden en wintermaanden niet al te kort maait. Kort gras droogt namelijk in de zomer sneller uit en in de winter is het daardoor kwetsbaar door de kou. Hou daarom voor gras een lengte van circa 6 cm aan in het najaar. Het gras kan gemaaid worden tot het begint te vriezen, want dan stopt het gras met groeien en valt er niets meer te maaien. Ook is het beter om alleen op droge dagen te maaien, omdat bij nat weer het gras minder mooi wordt afgesneden. Wil je een mooi strak grasveld? Maai dan in rechte banen. Verder is het belangrijk om regelmatig balderen van je gazon weg te harken, zodat je gazon niet verstikt. En probeer zo min mogelijk over je gazon te lopen wanneer het vriest of als er sneeuw op ligt.

Vogels in de tuin

In de winterperiode hebben de vogels het wat zwaarder. Wanneer het begint te sneeuwen of vriezen krijgen ze het lastig met het vinden van eten, maar ook zichzelf beschermen tegen de kou wordt lastiger. Wij als mensen kunnen ze een handje helpen door een vogelhuisje, vet vollen en pindakransen op te hangen. Zorg ervoor dat je het ophangt op een rustige plaats, beschut tegen de wind en het liefst niet in de volle zon. En hang het huisje niet op aan een boom, want dan kunnen de katten er weer gemakkelijk bij komen.

Hulp nodig?

Een tuin groeit en bloeit, waardoor je tuin het hele jaar door aan verandering onderhevig is. Daarom is het belangrijk om je tuin op de juiste manier te onderhouden, zodat je ieder seizoen weer volop kunt genieten van je tuin. Een tuin onderhouden is veel werk en daarbij kun je ook professionele hulp inschakelen. Wij van 020groen.nl geven graag incidentele of structurele begeleiding met tuinonderhoud. Maar natuurlijk kun je ook bij ons terecht voor een professioneel tuinadvies. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.