Taxus Baccata, de koning der Coniferen

De Taxus Baccata is een conifeer uit de Taxusfamilie. De Taxus wordt ook wel IJf of Venijnboom genoemd. De Taxus Baccata is een gewone Taxus, in de volksmond zegt men meestal conifeer. De Taxus Baccata heeft zijn oorsprong in Europa. De andere soorten komen uit Noord-Afrika, West-Azië en de Kaukasus. Je hebt verschillende onderverdelingen van de Taxus, zoals de Taxus Baccata Fastigiata, ook wel Ierse Taxus genoemd door zijn herkomst en de laagblijvende Europese Taxus.

Eigenschappen

Deze Taxus is het meest gewild onder zijn soortgenoten. Het is een langzame groeier en zeer geschikt voor vormgroei zoals bollen en kegels. Het is een groenblijvende boom met platte naalden en een stekelpuntje. De twijgen zijn groen, de stammen zijn roodbruin van kleur. De mannelijke bomen hebben in het voorjaar geel gekleurde, bolvormige kegeltjes en de vrouwelijke exemplaren vertonen in de herfst rode besjes.

Alle Taxusbomen bevatten het erg giftige taxine, een alkaloïde, waardoor de naalden en besjes voor mens en dier schadelijk zijn. De Taxus is zeer winterhard en behoeft weinig verzorging. De eerste paar jaar heeft hij wat meer water nodig, later minder. Deze gemakkelijke boom kan zowel in de zon als in de schaduw staan. De wortels mogen alleen niet te nat blijven en ook niet te droog. Ze groeien ongeveer 15 tot 20 cm per jaar, het is dus een langzame groeier. Om de ideale vorm te krijgen en te behouden, kun je de boom twee keer per jaar snoeien. De Taxus kan zeer oud worden, zodat je lang plezier hebt van deze boom.

Toepassingen

De Taxus Baccata is zeer geschikt voor allerlei doeleinden. Het is bij uitstek een haagplant. De Taxus kan men plaatsen in parken en speelparken, bij begraafplaatsen, in kleine tuinen als afscheiding, in grote tuinen en in patiotuinen. Als je een doolhof tegenkomt, bestaan die meestal uit lange rijen Taxusbomen, dicht opeen geplant. Ook in kasteeltuinen en landgoederen zie je deze Taxus vaak staan. Deze fraaie boom vind je in zowel klassieke, moderne als landelijke tuinen.

Restafval

Wil je al het plantafval niet in de groene bak doen, dan is hier nog een goede tip. Er is een stichting die het Taxusafval ophaalt. De grondstoffen van de Taxus wordt gebruikt voor het vervaardigen van medicijnen tegen kanker. Tot slot is deze boom erg nuttig voor bijen, omdat er lange tijd veel voedsel voor de bijen beschikbaar is. De vogels kunnen de besjes wel eten en zijn er dol op, vooral lijsters en spreeuwen.

Deze robuuste verschijning, met een elegant voorkomen, heeft terecht deze titel verdiend.

Bron: www.woninginrichtingonline.nl