Trap schuren: bekijk het stappenplan

De trap in je huis zou misschien weleens het onderdeel kunnen zijn, dat regelmatig van een onderhoudsbeurt moet worden voorzien. Er is namelijk heel wat over en weer geloop op een trap en dit kan de trap serieus beschadigen. Goed te begrijpen, wanneer je de trap een nieuw likje verf wil gaan geven. Daarbij is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan en het schuurwerk zeker niet over te slaan. Om dit zo gemakkelijk mogelijk voor je te maken vind je hier een “trap schuren stappenplan” en wat tips!


Je trap onderhouden is een tijdrovende en stevige job. Om dit zo weinig mogelijk te hoeven doen kan je hiervoor voorzorgsmaatregelen treffen:

  1. Leg een deurmat in de hal, zodat er zo weinig mogelijk natuurmateriaal aan de schoenen blijft hangen, die zorgen voor beschadigingen aan de trap.
  2. Je kan een stoffen traploper op je trap leggen. Dit hoeft helemaal niet saai te zijn, traplopers vind je tegenwoordig in allerlei leuke kleuren en prints.
  3. Draag pantoffels als je de trap op en af loopt. Schoenen en hakken maken puntjes en putjes in je trap die het onderhoud moeilijker maken.

Stappenplan

Het schuren van je trap brengt een heleboel stof en vuiligheid met zich mee. Zorg ervoor dat je daarom zoveel mogelijk ramen openzet om de ruimte waarin je gaat schuren, goed te kunnen luchten. Alvorens echt te beginnen met schuren kan je de trap al bewerken met een bijtmiddel. Dit zal ervoor zorgen dat de grootste delen van de huidige verflaag er al af komen. Daarna kan je gaan schuren met verschillende materialen. De grotere oppervlakken van de trap, kun je het beste met een schuurmachine doen. Dit is het beste om mee te beginnen. Daarna ga je over op schuurpapier dat fijnkorrelig is en schuur je de treden van de trap.

Vervolgens doe je de hoekjes en de kantjes, die misschien soms wat moeilijker te bereiken zijn. Hiervoor kan je een verfkrabber of een plamuurmesje gebruiken. Ga zorgvuldig te werk en schuur onder een constante druk. Dit zal ervoor zorgen dat het eindresultaat mooi egaal is.

Wanneer je trap van boven tot beneden geschuurd is, blijft alleen het poetswerk over. Neem de stofzuiger en zuig al het stof op. Ga daarna nog eens over de trap met een zachte, licht natte doek om de laatste restjes stof weg te krijgen. Laat hem dan een nachtje drogen en je kan de trap gaan verven!