Juiste zaagblad kopen tips

Misschien ben je er al achter gekomen, maar het kopen van het juiste zaagblad is best wel lastig. Natuurlijk wil je het beste van het beste, omdat een cirkelzaagblad één van de belangrijkste onderdelen is van een cirkelzaagmachine. In deze blog gaan we je daarom van informatie voorzien om een goede keuze te kunnen maken. Denk hierbij aan benodigde zaagtanden, het soort materiaal waarvoor het zaagblad geschikt moet zijn en de diameter.


Aantal zaagtanden

De hoeveelheid zaagtanden bepaald in principe de nauwkeurigheid van de zaaglijn. Denk hierbij aan de afwerking, waaronder de vorming van splinters. Wanneer je kiest voor een cirkelzaagblad met weinig tanden, dan kun je sneller zagen. Echter is er dan wel sprake van een grove zaagsnede met veel splinters. Een zaagblad met veel tanden zal voor een mooiere zaagsnede zorgen, maar minder snel door het te zagen materiaal heen gaan. Ga je de zaagmachine gebruiken voor het zagen van brandhout of afvalmateriaal, dan is een grof zaagblad met weinig zaagtanden aan te raden. Voor de nauwkeurige zaagklussen, wordt een fijn cirkelzaagblad aangeraden.

Welk materiaal ga je zagen?

Er zijn diverse materialen, welke je kunt verzagen met een cirkelzaagmachine. Denk hierbij aan hout, kunststof en metaal. Per materiaalsoort is er weer een ander blad nodig. Echter zijn er ook zaagbladen, welke geschikt zijn voor het zagen van diverse soorten materialen.

Grootte zaagblad

Dit is met name afhankelijk van het type zaagmachine. Denk hierbij aan een zaagtafel, afkortzaag of handcirkelzaag. Wil je hele dikke balken of planken zagen, dan is een grotere diameter ontzettend handig. Je kunt dan immers in één keer het materiaal doormidden zagen. Echter bestaan er ook cirkelzaagbladen met een kleinere diameter, waaronder de mini cirkelzaag. In dit geval is een blad met een grote diameter niet noodzakelijk, omdat dit anders alleen maar lastig is in gebruik. Met een mini zaag kun je namelijk overal eenvoudig bij, door zijn compactheid en kleine cirkelzaagblad.

Cirkelzaagbladen vergelijken?

Voordat je een keuze gaat maken is het altijd belangrijk om diverse zaagbladen met elkaar te gaan vergelijken. Zo weet je immers, dat je straks over het juiste blad beschikt. Naast de genoemde eigenschappen, zijn er natuurlijk nog meer, waarmee je rekening moet houden. Waaronder het asgat en voor welke zaagmachine een zaagblad nou echt geschikt is. Wees daarom verstandig en vergelijk! Je wilt natuurlijk niet straks voor verassingen komen te staan en je net gekochte cirkelzaagblad weer op moeten sturen. Dat kost tijd, misschien wel verzendkosten en natuurlijk heel veel geduld.