Wanneer tuin aanplanten?

Veel mensen vragen zich af wat de beste tijd is om de tuin aan te planten. Dit is erg afhankelijk van hoe de planten “geplant” gaan worden. Dit kan namelijk als kale wortel maar ook als pot in pot, ook wel pot-gekweekte planten genoemd. Planten die als kale wortel geplant worden zijn seizoensgebonden aan te planten (denk bijvoorbeeld aan haagplanten). Daarom worden de meeste planten tegenwoordig pot-gekweekt geleverd aan de consument. Enkele voordelen hiervan zijn:Veel mensen vragen zich af wat de beste tijd is om de tuin aan te planten. Dit is erg afhankelijk van hoe de planten “geplant” gaan worden. Dit kan namelijk als kale wortel maar ook als pot in pot, ook wel pot-gekweekte planten genoemd. Planten die als kale wortel geplant worden zijn seizoensgebonden aan te planten (denk bijvoorbeeld aan haagplanten). Daarom worden de meeste planten tegenwoordig pot-gekweekt geleverd aan de consument. Enkele voordelen hiervan zijn:


  1. Jaarrond aan te planten, zolang het op het moment van aanplanten maar niet vriest.
  2. Goed ontwikkeld wortelgestel, dus sterkere plant.
  3. Betere aangroei.
  4. Minder kans op uitval van planten (bij juiste verzorging vrijwel nihil)

De meest gebruikte tijden om aan te planten zijn nog steeds het voorjaar en najaar, maar door de pot-gekweekte planten van tegenwoordig is dit niet meer perse noodzakelijk. Het wortelgestel is dermate goed ontwikkeld dat de plant ook in andere jaargetijden aangeplant kan worden, dus ook in de zomer als het warm weer is of in de winter (als het op het moment van aanplanten niet vriest).

In het voorjaar aanplanten heeft als voordeel dat de plant snel gaat wortelen. Afhankelijk van de soort plant, is de kans groot dat je datzelfde jaren nog bloemen zult hebben en je dus op warme zomerdagen lekker buiten kunt genieten van je tuin. Vaste planten zullen in de meeste gevallen al rijkelijk bloeien en bodembedekkers zullen in slechts één groeiseizoen meestal al de gehele bodem bedekken. Vooral de bodembedekkers van Plant & Grow zijn geselecteerd op vitaliteit en kwaliteit waardoor de grond snel volledig begroeid zal zijn. Siergrassen zullen zich in de meeste gevallen al flink uitbreiden, maar vaak pas het jaar erop rijkelijk bloeien.


Aanplanten per seizoen

In het najaar aanplanten wordt ook nog veel gedaan. Een groot voordeel hiervan is dat de plant door de relatief warme bodemtemperatuur zich nog zal gaat wortelen. Zodra de temperaturen in het voorjaar stijgen, zullen deze planten meteen beginnen te groeien. Ze hebben dan dus een voorsprong ten opzichten van planten die in het voorjaar worden aangeplant.

De zomer en winter kan ook gebruikt worden om de potgekweekte tuinplanten aan te planten. Dit is mogelijk zolang het op het moment van aanplanten maar niet vriest. In de zomer betekend dit dat je sneller water moet geven om te voorkomen dat de tuinplanten niet uitdrogen. In die periode verdampt de plant namelijk meer water vanwege de hogere temperaturen. Geef je ze op tijd water, dan zullen de planten gewoon goed groeien in de zomer.

Bij aanplanten in de winter is het belangrijk dat je op de winterhardheid van de plant let. Gelukkig zijn de meeste planten die verkrijgbaar zijn goed winterhard in ons klimaat. Matig winterharde tuinplanten zoals een palm of vijgenboom kunnen wel het beste alleen in het voorjaar of zomer aangeplant worden.