De donkere hoeken van je huis groener maken

Schaduwplanten, ja ze bestaan echt. Niet iedereen is op de hoogte dat er planten zijn die zich prima redden in de schaduw. Bij deze, ze zijn er zeker. Maar je moet natuurlijk wel weten welke planten goed tegen schaduw kunnen, je hebt vast zelf al meerdere malen geprobeerd een plant in die schaduw hoek van je huis neer te zetten, maar dit ging helaas niet zoals gewenst. Herkenbaar? Natuurlijk heeft elke kamerplant wel enige vorm van licht nodig, maar er zijn zeker wel schaduw bewoners zoals bijvoorbeeld de Sanseveria vrouwentong.

Er zijn niet eindeloos veel kamerplanten die in de schaduw kunnen overleven. Plekken die wij als bewoners licht vinden is voor de meeste planten al gauw te donker. Dat komt doordat wij als mensen ogen hebben die zich makkelijk aanpassen aan het omgeving licht. Het noorden wordt bijvoorbeeld gezien als een lichte plek, maar dit is voor veel planten te donker. Nu we een beetje door hebben wat planten wel en niet licht genoeg vinden gaan we een aantal opties benoemen die voor jouw huishouden prima in de donkerdere plekken kunnen staan.

De Sanseveria

Zoals al eerder benoemd in dit blog is de sanseveria een kamerplant die zich prima redt in de schaduw. Daarnaast is dit ook nog eens een van de makkelijkste kamerplanten die er is. De Sanseveria, ook wel vrouwentong genoemd vindt zijn oorsprong in Afrika. Dit is ook de reden dat de plant enige tijd goed zonder water kan. Leuk weetje, in 2009 is de Sanseveria tot studenten plant van het jaar uitgeroepen! Bij boompje voor Thuis vind je een leuk groot aanbod van kamerplanten online waar jij zeker gaat slagen!

De Polyscias Fabian

De Aralia, ook wel beter bekend als de Polyscias Fabian is een ras echte schaduwplant. Hij behoort tot de familie Araliaceae waar ook de Hedera en de Fatsia toe behoren. Een leuk weetje, Polyscias is Grieks voor veel schaduw! Poly = veel en Scias = schaduw. Is dit niet grappig? Deze binnenplant heeft mooie groene of paars achtige bladeren die veelal rond zijn. Dit Boompje voor Thuis heeft vanaf kleins af aan al sterke takken en een dikke stronk, en mag zich dan ook een echte huis boom noemen. Wel goed om te weten, de Polyscias is niet de makkelijkste plant om te onderhouden, enige kennis is wel vereist.

De Philodendron

Oorspronkelijk terug te vinden in de tropische regenwouden van midden en zuid Amerika, want daar is het natuurlijk lekker vochtig. De Philodendron leeft hier onder het grote bladeren dak waar weinig licht door komt. Vandaar dat de Philodendron ook goed tegen schaduw kan. De plant beschikt over zo genoemde luchtwortels, Gedurende de jaren klinkt de Philodendron via de grotere bomen rustig naar het licht toe. Er bestaan zelfs soorten Philodendron die nooit op de grond zullen leven, maar enkel in bomen! Is dat niet cool? Ook het woord Philodendron vind zijn oorsprong in de Griekse taal, de betekenig letterlijk is : houden van boom. De boodschap van de plant is dus dat hij houd van de jungle!