Wat verbruikt een airco?


Een airco aan de muur koelt je kamers het beste af van alle opties die er op de markt zijn. Het zijn systemen die net boven het plafond aan de muur bevestigd worden en gekoppeld zijn aan een buitenunit. Je kunt ze daarom vaak makkelijk herkennen, wanneer je door de straat loopt. Maar wat verbruikt een dergelijke airco nu eigenlijk?

Verbruik in kWh

Hoeveel een airco verbruikt hangt met name af van het vermogen, hoe lang een airco aan staat en ook of deze op een gunstige positie gemonteerd is. Kijk hier voor meer informatie over airco laten plaatsen.

Het vermogen

De meest gebruikte airco’s voor in huis zijn van het vermogen 2,5 kw tot 5 kw. Hiermee zijn doorsnee huiskamers en slaapkamers uitstekend te koelen. Het vermogen geeft hier direct het verbruik per uur aan wanneer deze op de hoogste stand aan staat. Dit laatste is overigens meestal niet het geval, waardoor het verbruik vaak lager en gemiddeld tot de helft terugvalt.

Het lang staat de airco aan

Een airco wordt doorgaans in Nederland voor het koelen een dag of 60 per jaar gebruikt voor een periode van 8 uur per dag. Gecombineerd met het vermogen zijn dit de te verwachte bedragen:

Kleine 2,5 kw airco, die op een gemiddelde stand 60 dagen lang 8 uur aan staat verbruikt dus. 1,25 * 60 * 8 = 600 kWh. Dit verbruik * een tarief van bijvoorbeeld € 0,35 = € 210,-

Gemiddelde 3,5 kw airco, die op een maximale stand 60 dagen lang 8 uur aan staat verbruikt dus. 3,50 * 60 * 8 = 1680 kWh. Dit verbruik * een tarief van bijvoorbeeld € 0,35 = € 588,-

Krachtige 5 kw airco, die op een gemiddelde stand 60 dagen lang 8 uur aan staat verbruikt dus. 2,50 * 60 * 8 = 1.200 kWh. Dit verbruik * een tarief van bijvoorbeeld € 0,35 = € 420,-

Plek van de airco

Indien een airco op een plaats gemonteerd is, waar de zon op de airco kan komen te staan en hierdoor het apparaat extra verhit, zal meer energieverbruiken. Het is altijd raadzaam om een airco te plaatsen daar waar geen direct zinlicht op het systeem komt en of gordijnen te sluiten wanneer het apparaat in gebruik genomen wordt.

Heeft u meerdere airco’s en worden deze ook tegelijk gebruikt, dan zal uw verbruik stijgen. In de meeste jaren kunt u uitgaan van bovenstaande indicaties.

Meer verbruik bij verwarming

Een airco kan ook gebruikt worden om te verwarmen. Houdt dan wel rekening met een fors hoger verbruik van soms wel 3 tot 4 keer meer dan bij koelen. Hier is namelijk veel meer energie voor nodig. Het is dan ook afhankelijk van uw energietarief of verwarmen via uw airco lonend is en hoe lang u dit doet.

Tip combineer een airco met zonnepanelen

De airco verbruikt dus stroom en wordt doorgaans tijdens de zomer veel gebruikt. Precies de periode waarin ook veel zonne energie opgewekt kan worden met zonnepanelen. Het plaatsen van zonnepanelen kan dus helpen om het verhoogd energieverbruik te neutraliseren. U koelt dan bijna gratis. Kijk hier voor een goed zonnepanelen bedrijf genaamd Zoekomst. Zij plaatsen zonnepanelen met vakmanschap een stevige garantie en hoge klanttevredenheid.