Laminaat schoonmaken: zo houd je je vloer als nieuw!

Laminaat is één van de populairste typen vloeren op de markt. Laminaatvloeren zijn prachtig, maar houd je ze niet goed schoon, dan is de glans er al gauw vanaf. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je laminaat reinigt. Gelukkig is dit niet de moeilijkste klus, alhoewel je wel serieuze schade aan kunt brengen als je het niet goed doet. Met onderstaande tips weet je zeker dat je het goed aanpakt.


  1. De eenvoudigste manier om je laminaat schoon te houden is om regelmatig te stofzuigen. Doordat viezigheid niet makkelijk in het laminaat trekt zuigt een stofzuiger het gemakkelijk op. Het is slim om rekening te houden met de vloeren in je woning wanneer je een stofzuiger koopt. Zo zijn bepaalde opzetborstels erg geschikt voor laminaatvloeren.
  2. Stofzuigen werkt goed, maar het is nog beter om je laminaat schoon te maken met water. Water alleen is echter niet voldoende. Gebruik daarom een scheut schoonmaakzijn in combinatie met het water. Met een dweil of microvezeldoek kun je dit aanbrengen op je laminaatvloer. Het mooie van deze methode is dat je helemaal geen strepen achterlaat op de vloer, mits je hem goed uitvoert. Pas alleen wel op dat je het laminaat niet té vochtig laat worden.
  3. Nog een mogelijkheid is om je vloer te reinigen met ammoniak. Maar dit middel is alleen aan te raden als je laminaatvloer, om wat voor reden dan ook, wat aan de doffe kant is geraakt.

Hoe het niet moet

Laminaat schoonmaken is niet moeilijk, maar het om zeep helpen is minstens zo gemakkelijk. Reinig je het op de verkeerde manier, met de verkeerde schoonmaakmiddelen, dan loop je de kans dat het al zijn glans verliest.

  1. Als je iets moet schoonmaken, grijp je al gauw naar de allesreiniger. Het reinigt toch immers alles? Maar als het gaat om laminaat moet je allesreiniger, net als groene zeep, zeker niet gebruiken. Tenzij je een doffe vloer mooi vindt staan.
  2. Een stoomreiniger dan? Ook dat is een slecht idee. Stoomreinigers zijn vaak zo sterk dat ze ook de onderkant van je vloer vochtig maken. Met als gevolg dat je straks met een opgebolde vloer opgescheept zit.

Zoals je ziet is het schoonmaken van je laminaatvloer zeker geen moeilijke klus. De weinige spullen die je ervoor nodig hebt heeft iedereen wel in huis. Wacht dus niet te lang en geef je laminaat weer de glans die het verdient. Succes!