Egyptische lampen uit de sprookjes

Als meisje droomde ik vaak van een kamer zoals die uit de sprookjes, uit Aladin of uit Duizend-en-een-nacht. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben, die zulke dromen had. Misschien zijn sommigen onder jullie zelfs plannen aan het maken om ook een Oosterse sfeer toe te voegen aan jullie huisje, slaapkamer of salon.


Een onderdeel dat daarbij zeker niet mag missen zijn de Egyptische lampen zoals we die zo vaak in de sprookjesboeken getekend zien. Het fantasierijke aan de lampen is dat ze met hun vele gaatjes (soms honderden of zelfs duizenden, allemaal dicht op elkaar) voor een verlichting zorgen die je in een fantasiewereld brengt. De lampen met gaatjes worden ook wel filigrain lampen genoemd en ze zorgen voor prachtige patronen op je muren en plafond. Vaak zijn ze gemaakt van warm koper of verzilverd messing, dit is een soort geelkoper. Er zijn ook Egyptische lampen zonder gaatjes, deze worden filisky lampen genoemd.

Licht effect

Naargelang de bron van licht die je gebruikt bij de Egyptische lampen, krijg je een ander effect. Zo zal een helder en sterk licht vaak voor een vergroting zorgen terwijl een matte lamp eerder een rustig sfeertje creëert. De lampen zijn door echte vakmensen gemaakt en worden vaak verkocht op de vele bazaars (markten) in Egypte, maar ook in Marokko.

Als je overweegt zo’n lamp(en) aan te kopen is het misschien leuk om er één boven je eet- of salontafel te plaatsen. Je kunt ook een soort cluster creëren door een aantal lampen op verschillende hoogtes te hangen. Zo krijg je zelfs als je geen licht aansteekt, toch een mooie decoratie.


Oriëntaalse lampen van Egypte

Misschien nog een leuk weetje voor ik dit artikel afsluit over het verschil tussen verschil tussen de bovengenoemde Egyptische lampen en de lampen die je in Marokko vind. Marokkaanse lampen zijn vaak van mozaïek gemaakt, wat niet het geval is bij de oriëntaalse lampen van Egypte.

Waar kopen? Wij bevelen Ghalia Oosterse lampen en verlichting aan.


Contactgegevens:

Adres: Koninginneweg 4, 2161 ZP Lisse, Nederland

Telefoon: +31 252 729 973

E-mail: info@ghalia.nl


Voor wie specifiek op zoek is naar lampen voor boven een tafel, Ghalia biedt ook oosterse plafonnieres ofwel hanglampen aan. Dat alles zonder verzendkosten.